No flash player!

It looks like you don't have flash player installed. Click here to go to Macromedia download page.

CLOAKING

We are happy to present You an interview made with our band. You can read it in Hungarian..

Feel free to use translate.google.com to translate this article into your own language.

Koncert Van

Héty Péter | 2009. október 14., 15:43

A van szócskával eljátszadozott már pár zenekar (Ez Van, Csak Van), de ily egyszerű nevet, hogy VAN, a Dickmann Roland alapította debreceni csapat választott magának. Megalakulásukról már tudósítottunk, ma már inkább az azóta eltelt időben bekövetkezett változásokra összpontosítunk. A személycserék, a sok munka és a koncertek úgy tűnik jót tettek a csapatnak, mely legutóbb a Debreceni Jazzbarátok Körének évadnyitó rendezvényén vendégeskedett. Fúziósnak mondható stílusukban pop-rock keveredik folk, progresszív és régi klasszikus zenei elemekkel.
A koncert technikai okokból, kényszermegoldásként gyenge hangosítás mellett zajlott. Még szerencse, hogy előtte a zenekar honlapjáról letöltöttem számaikat, így az alig érthető ének ismerősen csengett. Zeneileg persze kár lenne egy kis klubkoncertet a stúdiófelvételhez hasonlítani, főleg ilyen körülmények között. A nyitó Csatadalban már érvényesült Dickmann Roland furulyajátéka, aki fellépésük előtt egy rögtönzött bemutatót is tartott nem mindennapi fúvós hangszereiből. A várakozás csendesebb pillanatai és a csatazaj váltakozott instrumentális számukban, s csak ezt követte az Intro című darab. A Fura álom már-már slágerként hangzott el, felvételről is ismerős soraival. Olykor progresszív gitármuzsikát idéző részeket is játszott Karácsonyi Szabolcs a Szellem című, nagyobb lélegzetű darabban. Jack Kerouac regénye előtt tisztelgett az Úton, melyben két furulyát is fújt egyszerre a gazdája. A következő számhoz viszont látványos középkori harci dudáját fújta fel. Az Andalúziai egér furulyás-gitáros kergetőzésében is jól hozta az alapot Márton Gábor hathúros basszusgitárján, valamint a dobos Ibrányi András. A felemelkedés és hanyatlás változó dinamikáját jelenítette meg a Fent és lent, a Bál-t pedig már a Hollóének Hungarica jelenlévő tagjainak ajánlották. A Szelek szárnyán csendesebb kezdése során először volt jól érthető a szöveg, de a későbbiekért is kárpótoltak Dickmann remek szólói és a többiek játéka, valamint a Techno című, de nem az elektronikus muzsikát idéző ráadás.
A koncert után Karosi Roland énekes-gitárossal beszélgettünk, s először a hasábjainkon történt bemutatásuk óta történtekről kérdeztem, melyhez az is hozzátartozik, hogy ő is bekerült a csapatba.
K. R.: – A VAN bemutatkozó koncertje tavaly áprilisban volt, ahol a Suntana Music zenekarommal együtt láthatta őket a nagyközönség. Már akkor felejthetetlen élményt nyújtott számomra a produkciójuk. A sors úgy hozta, hogy később én lettem a VAN új énekese. Pár hónap gyakorlás és összeszokás után kialakult a végleges felállás és 2008 decemberének elején adtuk az első koncertünket.
– Azóta persze többet is adtatok. Ha jól tudom nem kis sikereket könyvelhettek el, ami egy ilyen rövid életű csapatnál nem jellemző…
K. R.: – Az első kisebb koncertek után egyre több felkérés, illetve meghívás adódik. Ezek mind szervezettségben, mind színvonalban egyre nívósabb lehetőségek, melynek köszönhetően a zenekar folyamatosan fejlődik. Az új felállással most tartunk a huszonötödik koncertünknél. Előzenekarként játszhattunk már például a Back II Black, a Barbaro, a Bikini és a P. Mobil előtt.
– Akárcsak a Barbaro-t, benneteket is szívesen fogadnak a határ másik oldalán is…
K. R.: – Idén többször jártunk már Felvidéken, ahol a szívélyes fogadtatásnak köszönhetően remekül érezte magát a zenekar. A krasznahorkaváraljai Gombaszögi Nyári Táborban a felvidéki diákok minden reggel a zenénkre ébredtek és a koncert estéjén már velünk énekelték a dalainkat. A zenekarnak felvidéki kötődése is van általam, hisz Királyhelmecen születtem – 2004 óta élek kisebb megszakítással Debrecenben –, ahol ebben az évben szintén fellépett a zenekar. A koncertjeink többségét magunk szervezzük, de az utóbbi időben egyre több meghívást kapunk. A közeljövőben szeretnénk eljutni még több európai országba. Egy Romániában élő magyar menedzser is felvette velünk a kapcsolatot, aki odakint képviseli majd a zenekart, s neki köszönhetjük első erdélyi meghívásunkat is Beszterce városába. Reméljük, hogy szerepelhetünk a lublini Mikolajki fesztiválon is Lengyelországban. A lublini Radio „Centrum” játssza dalainkat, illetve született egy nagyon pozitív zenei kritika a demó lemezünkről.
– Ezt a felvételt én is hallottam és be is jött. Hogyan készült és lesz-e folytatás?
K. R.: – A tagcserék után idén felvettük újra – már az én hangommal – az öt számos demót. A dalok elérhetőek a hamarosan megújuló honlapunkról, vagy a MySpace oldalunkról is. Készül azonban a folytatás is. Zenekarunk 2008. május 16-án megnyerte a nyíregyházi Mustárházban rendezett zenei tehetségkutatót. Az ott kivívott sikernek köszönhetően jutottunk el több környékbeli rendezvényre, így legutóbb a fantasztikus nyíregyházi Vidor Fesztiválra is. A tehetségkutató első díjaként, egy professzionális stúdióban vehettünk fel újabb hat dalt a nyár folyamán. A VAN törekszik valami új alkotására, valami egyedi megfogalmazására. Ez a múltban is így volt, és törekszünk arra, hogy a jövőben is így legyen. Szerencsére a visszajelzések pozitívak, mely megerősíti, hogy jó irányba tartunk. Jövő év elejére tervezzük az első nagylemez megjelenését, de addig is folyamatosan dolgozunk és készülnek az új dalok is.