No flash player!

It looks like you don't have flash player installed. Click here to go to Macromedia download page.

CLOAKING

We are happy to present You the first interview made with our band. You can read it in Hungarian..

(You can use an online software for translation into any languages: translate.google.com)

Már létezik a VAN

Kenyeres Attila | 2008. május 27., 14:34

A középkori folk zenét a modern rockkal ötvözi igencsak különös módon a nemrégiben alakult debreceni VAN zenekar. A magyar, a balkáni, az ír és a latin népzenére, valamint a középkori zenére emlékeztető motívumokat vegyítik a progresszív rock elemeivel, pszichedelikus stílusban. Az egyedülálló zenei kísérletről a zenekar alapítójával, Dickmann Rolanddal beszélgettünk, aki egyben a Hollóének Hungarica Régizene Együttes tagja is. A két csapat csütörtökön egy igazi középkori házibulit rendez a debreceni Sikk Music Caféban.
– A VAN együttes gyökerei az Él zenekarig nyúlnak vissza, amelynek te is tagja voltál. Miért döntöttél úgy, hogy kilépsz az Élből és új együttest alapítasz?
Dickmann Roland: Az Él 2004-től két éven át létezett. Személyes okok miatt oszlott fel, hogy életet adjon új együtteseknek, így a VANnak is. Tavaly kezdtük a zenésztársak kiválasztását Debrecenben és Nyíregyházán. Nem kapkodtuk el a dolgokat, hiszen egy évbe telt a zenekaralapítás, de úgy érzem, profi zenészekből áll most a csapat, akik ráadásul remekül tudnak együtt dolgozni. Márton Gábor a basszusgitárosunk, Farkas Péter az énekesünk, Ibrányi András a dobosunk, Karácsonyi Szabolcs a gitárosunk, Nagy Szilárd pedig kobozon, tamburán és gadulkán játszik. Az én hangszereim a középkori duda, az akusztikus gitár, a block flöte (barokk furulya) és az ír népi furulya. A VAN névvel ezt fejezzük ki, hogy itt vagyunk, létezünk. Pszichedelikus folk-rock stílust játszunk. A dalainkat mi írjuk, nagyon fontos, hogy ehhez nem a már létező népzenei elemeket használjuk fel, hanem magunk szerzünk a népzenére emlékeztető betéteket, folkos hangzású ritmusokat. Elsősorban a magyar, a balkáni, az ír és a latin népzene hangzásvilágából merítünk, valamint a középkori zenére hasonlító elemeket is tartalmaznak a szerzeményeink. Jelen van a progresszív rock is, ami a folkkal együtt egy nagyon izgalmas összeolvadást eredményez. A pszichedelikus szó a zene keltette meditatív és transzcendens jellegű belső utazást jelenti. A dalok egyik fele kizárólag hangszeres, a másik része pedig szöveges.
– Ki írj a dalaitokat?
Az alapdallamot, a szöveget, időnként pedig a harmóniamenetet is én találom ki, ezt megmutatom a többieknek, akikkel meghallgatjuk, és közösen készítünk belőle egy dalt. A gitárosunk és a dobosunk pl. rendszerint a kemény, progresszív zenékből merít, a basszusgitárosunk pszichedelikus témákat hoz, de van aki a bolgár népzene motívumokból vagy a középkori zenéből táplálkozik. Sokszor tejesen már lesz a vége, mint ami az eredeti elképzelés volt, hiszen nálunk mindenkinek maximális lehetősége van az alkotásra, és végül megszületik egy olyan szerzemény, ami minden tag ízlésével megegyezik.
– Mennyire van igény mostanában a középkori zenére és a folk alapú rockra?
Azt majd a közönség ízlése fogja eldönteni, hogy van-e helyünk a zenei palettán, de tény, hogy manapság egyre népszerűbb a fúziós folk zene szerte a világban. Olyan együttesek képviselik ezt mint a Manu Chao vagy a Värttinä, hazánkban ilyen többek között a Besh o Drom, a Kerekes Band, vagy épp a Barbaro. Egyre szélesebb rétegekhez jut el, és egyre többen kedvelik az úgynevezett világzenét, ami nagyon tág fogalom. A legtöbb ilyen együttes valójában különféle folk alapú zenei stílust képvisel. A mi dalaink ebből egy kicsit kilépnek, hiszen mi magunk szerzünk népzenéhez hasonló elemeket és nem már létező betéteket használunk. Én úgy hiszem, hogy minden zenei stílus gyökere a népzenéhez vezethető vissza. Nincs ezzel semmiféle missziónk, mindenki olyan zenét hallgat, ami őt feltölti. Nem célunk az, hogy minél nagyobb tömegeket vonjunk be, hanem a közös alkotás a lényeg, és bízunk benne, hogy a szerzeményeink találkoznak a közönség ízlésével, és sok embert megérintenek.
– Mitől lesz egy dal igazán befogadható?
A zene közösségi élmény, és akkor lesz jó, ha az alkotónak azokat a húrokat sikerül megpendítenie, amelyek nemcsak benne, hanem az emberek többségében is rezonanciát keltenek, létrehozva a kollektivitás élményét. Ugyanazt a rezgést kell éreznie tehát a közönségnek, mint amit a szerzőnek. Minél többen érzik ezt, annál népszerűbb a zene. Én úgy hiszem, hogy a siker érdekében nem szükséges kompromisszumokat kötni, egyszerűen meg kell találni azokat a bizonyos húrokat. Attól, mert egy dal elvont, és csak kevesen értik meg, egyáltalán nem biztos, hogy jobb, és magasabb rendű, mint egy széles körben ismert mű, amely sok ember ízlésével találkozik. Az igazán jó zene mindig is populáris volt, de igaz ez a többi művészetre is. Nekünk jelenleg tíz saját szerzeményünk van, és egy népdal-feldolgozást is játszunk, amit Dukai Zsuzsanna vendégénekessel közösen adunk elő. Elkészítettünk egy bemutatkozó CD-t, amelyen öt dal hallható. Az albumot a koncertjeinken lehet megvásárolni, az időpontok pedig megtekinthetők a zenekar honlapján.
– A VAN mellett a Hollóénekben is játszol. Hogyan tudod összeegyeztetni a kettőt?
A Hollóének teljesen másról szól. A dalokat nem saját magunk szerezzük, hanem olyan középkori szerzeményeket játszunk, amelyeket valahol hallottunk, megtetszett a tagoknak és megtanultuk. Úgy, mint a régi időkben, amikor még kotta sem volt, hanem szájról szájra terjedtek a dalok szerte a világban. A Hollóénekkel évente 70-90 fellépésünk van Magyarországon és külföldön, elsősorban a tavasztól őszig terjedő időszakban. Emiatt mostanában kevesebb időm jut az új Van-dalokra. Amúgy rengeteg ötletem van, már legalább tíz új alapdallamot találtam ki, tehát nem lesz gond a dalszerzéssel.
– Csütörtökön este fél kilenctől igazi középkori házibulit rendez a két zenekar. Mivel készültök?
Ez lesz a Van negyedik fellépése. Korábban már játszottunk Budapesten is, május 30-án pedig Nyíregyházán játszunk. A csütörtöki debreceni bulin valóságos időutazásban lesz része a közönségnek, kiszakadunk a XXI. századból, elkalandozunk a középkor világába. A Hollóének kora középkori zenét ad elő harci dudákkal, fúvós, pengetős, ütős és vonós hangszerekkel. Magyar, kelta, németalföldi, macedón és spanyol dalokat játszunk majd. Ezt követően lép a színpadra a VAN a középkori buli helyszínén, a Sikk Music Caféban.