No flash player!

It looks like you don't have flash player installed. Click here to go to Macromedia download page.

CLOAKING

Készült a zenekarról egy interjú az egyik debreceni koncertünk után. A következ? linken olvashatjátok:

Koncert Van

Héty Péter | 2009. október 14., 15:43

A van szócskával eljátszadozott már pár zenekar (Ez Van, Csak Van), de ily egyszerű nevet, hogy VAN, a Dickmann Roland alapította debreceni csapat választott magának. Megalakulásukról már tudósítottunk, ma már inkább az azóta eltelt időben bekövetkezett változásokra összpontosítunk. A személycserék, a sok munka és a koncertek úgy tűnik jót tettek a csapatnak, mely legutóbb a Debreceni Jazzbarátok Körének évadnyitó rendezvényén vendégeskedett. Fúziósnak mondható stílusukban pop-rock keveredik folk, progresszív és régi klasszikus zenei elemekkel.
A koncert technikai okokból, kényszermegoldásként gyenge hangosítás mellett zajlott. Még szerencse, hogy előtte a zenekar honlapjáról letöltöttem számaikat, így az alig érthető ének ismerősen csengett. Zeneileg persze kár lenne egy kis klubkoncertet a stúdiófelvételhez hasonlítani, főleg ilyen körülmények között. A nyitó Csatadalban már érvényesült Dickmann Roland furulyajátéka, aki fellépésük előtt egy rögtönzött bemutatót is tartott nem mindennapi fúvós hangszereiből. A várakozás csendesebb pillanatai és a csatazaj váltakozott instrumentális számukban, s csak ezt követte az Intro című darab. A Fura álom már-már slágerként hangzott el, felvételről is ismerős soraival. Olykor progresszív gitármuzsikát idéző részeket is játszott Karácsonyi Szabolcs a Szellem című, nagyobb lélegzetű darabban. Jack Kerouac regénye előtt tisztelgett az Úton, melyben két furulyát is fújt egyszerre a gazdája. A következő számhoz viszont látványos középkori harci dudáját fújta fel. Az Andalúziai egér furulyás-gitáros kergetőzésében is jól hozta az alapot Márton Gábor hathúros basszusgitárján, valamint a dobos Ibrányi András. A felemelkedés és hanyatlás változó dinamikáját jelenítette meg a Fent és lent, a Bál-t pedig már a Hollóének Hungarica jelenlévő tagjainak ajánlották. A Szelek szárnyán csendesebb kezdése során először volt jól érthető a szöveg, de a későbbiekért is kárpótoltak Dickmann remek szólói és a többiek játéka, valamint a Techno című, de nem az elektronikus muzsikát idéző ráadás.
A koncert után Karosi Roland énekes-gitárossal beszélgettünk, s először a hasábjainkon történt bemutatásuk óta történtekről kérdeztem, melyhez az is hozzátartozik, hogy ő is bekerült a csapatba.
K. R.: – A VAN bemutatkozó koncertje tavaly áprilisban volt, ahol a Suntana Music zenekarommal együtt láthatta őket a nagyközönség. Már akkor felejthetetlen élményt nyújtott számomra a produkciójuk. A sors úgy hozta, hogy később én lettem a VAN új énekese. Pár hónap gyakorlás és összeszokás után kialakult a végleges felállás és 2008 decemberének elején adtuk az első koncertünket.
– Azóta persze többet is adtatok. Ha jól tudom nem kis sikereket könyvelhettek el, ami egy ilyen rövid életű csapatnál nem jellemző…
K. R.: – Az első kisebb koncertek után egyre több felkérés, illetve meghívás adódik. Ezek mind szervezettségben, mind színvonalban egyre nívósabb lehetőségek, melynek köszönhetően a zenekar folyamatosan fejlődik. Az új felállással most tartunk a huszonötödik koncertünknél. Előzenekarként játszhattunk már például a Back II Black, a Barbaro, a Bikini és a P. Mobil előtt.
– Akárcsak a Barbaro-t, benneteket is szívesen fogadnak a határ másik oldalán is…
K. R.: – Idén többször jártunk már Felvidéken, ahol a szívélyes fogadtatásnak köszönhetően remekül érezte magát a zenekar. A krasznahorkaváraljai Gombaszögi Nyári Táborban a felvidéki diákok minden reggel a zenénkre ébredtek és a koncert estéjén már velünk énekelték a dalainkat. A zenekarnak felvidéki kötődése is van általam, hisz Királyhelmecen születtem – 2004 óta élek kisebb megszakítással Debrecenben –, ahol ebben az évben szintén fellépett a zenekar. A koncertjeink többségét magunk szervezzük, de az utóbbi időben egyre több meghívást kapunk. A közeljövőben szeretnénk eljutni még több európai országba. Egy Romániában élő magyar menedzser is felvette velünk a kapcsolatot, aki odakint képviseli majd a zenekart, s neki köszönhetjük első erdélyi meghívásunkat is Beszterce városába. Reméljük, hogy szerepelhetünk a lublini Mikolajki fesztiválon is Lengyelországban. A lublini Radio „Centrum” játssza dalainkat, illetve született egy nagyon pozitív zenei kritika a demó lemezünkről.
– Ezt a felvételt én is hallottam és be is jött. Hogyan készült és lesz-e folytatás?
K. R.: – A tagcserék után idén felvettük újra – már az én hangommal – az öt számos demót. A dalok elérhetőek a hamarosan megújuló honlapunkról, vagy a MySpace oldalunkról is. Készül azonban a folytatás is. Zenekarunk 2008. május 16-án megnyerte a nyíregyházi Mustárházban rendezett zenei tehetségkutatót. Az ott kivívott sikernek köszönhetően jutottunk el több környékbeli rendezvényre, így legutóbb a fantasztikus nyíregyházi Vidor Fesztiválra is. A tehetségkutató első díjaként, egy professzionális stúdióban vehettünk fel újabb hat dalt a nyár folyamán. A VAN törekszik valami új alkotására, valami egyedi megfogalmazására. Ez a múltban is így volt, és törekszünk arra, hogy a jövőben is így legyen. Szerencsére a visszajelzések pozitívak, mely megerősíti, hogy jó irányba tartunk. Jövő év elejére tervezzük az első nagylemez megjelenését, de addig is folyamatosan dolgozunk és készülnek az új dalok is.